Protectia si metode de fabricare a Fier ului Forjat

Protectia lucrarilor din fier forjat.

       Articolele din fier forjat sunt menite sa arate estetic prin eleganta si rafinament, pastrandu-se intr-o conditie de invidiat pentru o perioada de timp de zeci de ani.

       In prezent, intr-o atmosfera inconjuratoare plina de diferite substante daunatoare, problema pastrarii anturajului lucrarii este una foarte intalnita.Metodele de pastrare a lucrarilor din fier forjat folosite in timpurile de demult sunt cunoscute dar nu mai pot fi folosite si in zilele noastre.

       In vremuri indepartate, uneori lucrarile nu aveau nevoie de protectie, existand lucrari ce au trecut peste vremuri fara nicio protectie.

       Cauza poate fi lamurita din doua puncte de vedere

       - Atmosfera din zilele noastre contine foarte multe elemente care in antichitate nu existau, de exemplu, anghidrida, care se compoarta destul de agresiv cu metale ;

       - Rezistenta chimica a metalelor a scazut ca rezultat al prezentei substantelor straine ce apar in procesul producerii metalelor datorita folosirii coxului in locul carbunelui.

       Daca mestesugarii vremurilor de demult nu aveau de afacere cu corozia , in prezent aceasta da mari batai de cap celor care produc lucrari metalice.

       In prezent industria chimica produce o multime de substante ce impiedica aparitia ruginei, insa nu toate pot fi folosite la articolele din fier forjat. Acest lucru ne arata ca nu trebuie sa evitam complet metodele folosite in trecut, insa sa apelam la produsele chimice in cazurile de necesitate.

       Pentru a asigura protectia lucrarilor, trebuia sa tinem cont, unde anume vor fi situate(montate) acetea. In cazul in care acestea vor fi situate in interiorul incaperii situatia e mai usoara nefiind necesara o protectie prea ridicata, daca insa acetea cor fi amplasate afara, ele nicesita o protectie cu un grad mai ridicat.

Metodele de fabricare a articolelor din fier forjat.

      Pe parcursul confectionarii articolelor din fier forjat , pe suprafata acestora apare un strat de arsura, de o culoare sur-albastrie.

      Aceasta arsura nu protejeaza fierul de corozie, din cauza ca grosimea coalei e prea mare, si in timpul schimbarii temperaturii sau la lovituri ea crapa.Cand se ajunge la ultima etapa a prelucrarii acest strat trebuie de indepartat, metoda mecanica fiind cea mai folosita.Suprafata se prelucreaza cu hirtie abraziva, pentru ca stratul de arsura sa fie rosu complet, apoi cu o perie de fier se curata complet si se introduce in solutie de apa cu piatra macinata marunt.La urmatorul pas, lucrarea se spala si se sterge pana la uscare. In acest mod lucrarea este gata si se poate trece la etapa urmatoare.

      Exista mai multe metode de prelucrare. In cazul in care lucrarea se va afla intr-un loc uscat in incapere, se opteaza pentru o varianta mai usoara: oxidarea metalului la aer liber. Aceasta metoda nu necesita multa practica iar da niste rezultate sunt foarte bune daca totul se face cu acuratete. Suprafata se incalzeste fara metode chimice, si executorul decide ce culoare va avea lucrarea.

      Culorile pot varia intr-o gama completa de la galben si cafeniu-inchis pina la sur-albastrui sau chiar violet inchis. Incalzirea se face foarte atent, pentru a permite culorii sa se schimbe cat mai lent; in acest caz stratul este subtire si dur. Cand intreaga suprafata capata aceeasi culoare, ea este acoperita cu un strat de ceara.Cel mai bun rezultat se obtine cand se foloseste ceara de albine, dizolvata intr-un combustibil. Aceata se aplica pe suprafata iar dupa uscare se lustruiaza cu o perie de fibra. Culoarea neagra se obtine aplicandu-se metoda innegririi, cunoscuta de mestesugarii fierari de sute de ani. Fierul se curate, apoi se prelucreaza cu ulei (orice ulei vegetal) si se incalzeste incet. Pe intreaga durata a incalzirii uleiul nu trebuie sa ia foc motiv pentru care este necesara o atentie ridicata. Odata ajuns la temperature ridicate uleiul incepe sa se descompuna si combinindu-se cu oxizi de fier, da o nuanta neagra profunda. Stratul protejeaza foarte bine metalul de corozie, insa nici el nu este ideal din punct de vedere al protectiei.

      Pentru prelucrarea finala nu trebuiesc folosite lacurile nitrocelulozice deorece acestea nu se fixeaza pe stratulile uleioase iar componenta chimica rezultata nu protejeaza lucrarea finala impotriva coroziei.

      Cea mai usoara metoda de innegrire este cea de prelucrare intr-un vas cu alcalini. Fierul trebuie curatat foarte bine Apoi se prepara solutie de hidroxid, care se incalzeste pana la aproximativ la 130C. Se introduce fierul intr-un vas timp de 7-10 minute. Daca suprafata a fost curatata foarte bine culoarea care rezulta este neagra si uniforma. Apoi fierul este scos ,se usuca si se sterge foarte bine.